Vergeet goede voornemens!

De goede voornemens komen er weer aan. Die beginnen meestal 1 januari. Dat heeft mij altijd gefascineerd in de zin dat ik het nooit begrepen heb. Iemand opperde een keer dat dat een mooie datum is om dingen af te sluiten en een nieuw begin te maken.

Waarom 1 januari? Waarom niet 19 augustus, of … NU!? Goede voornemens neem je toch omdat je gelooft dat het je iets goeds zal brengen? Waarom wachten op iets goeds als je er nu al aan kan beginnen?

Redenen waarom goede voornemens niet werken

1. Ze gaan allemaal over wat je ‚hoort’ te doen

Stoppen met roken? Beginnen met sporten? Meer werk/prive balans?

Ze gaan allemaal over een beeld wat jij in je hoofd hebt van wat hoort. Maar gaan ze over wat je echt wilt?

Deze beelden of overtuigingen zijn vaak geïnspireerd door een magazine of film vol sixpacks.

Wees eens kritisch op je voornemens. Wat wil je eigenlijk bereiken met die voornemens? Wat zit eronder?

2. Voornemens zijn net doelen

Een doel hebben geeft richting. Dat maakt keuzes makkelijker. Het helpt je pad te kiezen. Maar als je je alleen focust op je doel, mis je de stappen voor je neus en wordt het moeilijk om je pad heelhuids te volgen.

Doelen hebben de neiging je het gevoel te geven dat je niet goed genoeg bent. Zelfs als het doel bereikt is, kunnen mensen ontevreden zijn omdat er altijd een volgend doel ligt te wachten. Ze denken dat het geluk ligt in het halen van die doelen.

Dit komt vaak voort uit een gebrek aan eigenwaarde. En als er eigenwaarde is, dan brokkelt het vanzelf af als je je doelen maar niet haalt.

Onthou dat het leven Nu gebeurt en dat de toegevoegde waarde in de beleving zit, niet in het eindresultaat.

3. Er is geen motivatie

Een derde van de voornemens haalt eind januari niet. Een groot deel wordt snel daarna overboord gegooid.

Wat is de reden dat sommigen een leefstijl volhouden en anderen niet? Wat schuilt er achter die motivatie?

Zoals alles, is ook motivatie een vorm van energie. Zo ook gedachten, positief en negatief. Gedachten worden gevormd door kennis, twijfels en overtuigingen. Die hebben invloed op je prioriteiten. Meestal geef je prioriteiten aan zaken die je energie geven oftewel plezier. Maar plezier krijg je alleen als je iets leuk vindt. Dat kan alleen als het van binnen komt.

Ga je de sportschool in omdat je het leuk vindt, of omdat je denkt dat het je gaat helpen je doel te halen?

Focus op waar je energie van krijgt en buig dat om in een deugd. Dat is de enige manier om het vol te houden.

4. Timing gaat niet werken

Je hebt een of twee weken vrij en kan lekker cocoonen op de bank met de kerststol. Daarbij heb je allerlei borrels, feesten en etentjes gepland, want die ene week van het jaar mag je lekker los van jezelf. Paar dagen later is het 1 januari en die begint met een kater. Het werkende leven begint weer met alle stress van dien. Goed moment om gezond te leven niet?

Eigenlijk is het inderdaad niet erg om jezelf een week lang geen restricties op te leggen. Sterker nog, dat mag wel vaker. Probleem is natuurlijk dat het meestal andersom gaat. Januari is de maand waarin hoopvol gezond geleefd wordt om de rest van het jaar weer uit te kijken naar een nieuwe start op 1 januari.

Vergeet goede voornemens

Succes zit in de dingen die je dagelijks doet! Hier zijn wat tips om de verandering wel vol te houden.

– Maak het jezelf niet te moeilijk en gun jezelf tijd om te wennen aan een nieuwe leefstijl.

– Verander liever dagelijkse gewoonten dan wekelijkse of maandelijkse. Neem bijvoorbeeld wat vaker de trap naar beneden.

– Beloon jezelf! Nee, ik bedoel niet met een patatje. Beloon jezelf met een mentaal schouderklopje iedere keer dat je iets kleins anders hebt gedaan.

– Focus op Nu en de beleving die je ervaart. Vergeet het doel als je je pad hebt uitgestippeld. Hou het doel alleen ernaast als je een tussentijdse meting doet.

– Wees jezelf! Daarmee bedoel ik dat je dingen doet voor jezelf. Focus niet op anderen en hun 200 kg benchpress. Ieder individu is anders gebouwd. Dat betekent dat iedereen andere dingen nodig heeft om vitaal te leven.

– Plezier! Als je weet wie je bent, weet je ook wat je leuk vindt. Dit is nodig om de motivatie vast te houden!

Go for it! Alleen door doen verandert er iets!

Fijne dagen!!