Saxenda onderdeel van leefstijlcoaching?

Saxenda is sinds 2022 opgenomen in het zorgpakket onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden zijn vooralsnog onderhevig aan verandering, dus check vooral bij je zorgverzekeraar wat de laatste regels zijn.

Wat is Saxenda?

De werkzame stof is liraglutide en helpt de eetlust te verminderen. Deze stof wordt ook gebruikt in kleinere hoeveelheden voor diabetespatienten. In een publicatie van het European Medicines Agency vermelden ze dat het nog onduidelijk is hoe Saxenda werkt bij gewichtsverlies. “Het lijkt in te werken op de hersengedeelten die de eetlust reguleren, door zich aan GLP-1-receptoren in hersencellen te hechten en daardoor het gevoel van verzadiging te laten toenemen en het gevoel van honger te laten afnemen.

Wat zijn de risico’s?

De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Maar los van de fysieke bijwerkingen, zie ik ook het gevaar dat patiĆ«nten afhankelijk worden van Saxenda. Aangezien het een duur middel is, zal vroeg of laat de vergoeding stoppen. De vraag is dan of de patient dusdanig gegroeid is, dat de eetgewoontes ook aangepast zijn.

 Conclusie

Ik zie Saxenda als een duwtje in de goede richting voor mensen die snel resultaat willen zien. Echter, zonder leefstijlaanpassing is de kans groot dat gewichtsverlies tijdelijk is. Het voegt niks toe aan een gezonde mindset om dagelijks kleine stapjes te maken om geleidelijk een mooi blijvend resultaat te boeken. En het lost ook niet de stress op waar veel mensen mee stoeien waardoor ze ongezonde keuzes blijven maken. Als ze daar nou eens een pilletje voor zouden maken….

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven